Kiedy mam ochotę na coś słodkiego chętnie przygotowuję domowe desery. Dzisiaj mam dla Was batoniki a’la Bounty. Chyba nie ma nikogo, kto by ich nie uwielbiał. Wiórki kokosowe rozpływające się w ustach i ta pyszna czekolada. Idealnie się sprawdzą na przyjęciu.
Składniki:
- wiórki kokosowe
- 150 gram śmietanki 30/36% – częściej wybieram 36%
- 70 gram masła
- czekolada mleczna / gorzka
- 7 łyżek cukru pudru
Przygotowanie:
- Wiórki wsypujemy do szklanego naczynia i mieszamy z cukrem pudrem.
- Do śmietanki (100 gram) dodajemy masło (70 gram) i podgrzewamy na małym ogniu, do czasu rozpuszczenia się masła i uzyskania jednolitej masy.
- Masę z masła i śmietanki dodajemy do wiórek i mieszamy.
- Z wyrobionej masy tworzymy kulki, rozkładamy na papierze
do pieczenia bądź płaskim talerzu i przykrywamy folią.
- Wkładamy do lodówki na około 1 godzinę.
- 10 – 15 minut przed wyjęciem kulek z lodówki rozpuszczamy czekoladę z dodatkiem wody bądź dwiema łyżkami śmietanki 36%.
- Kulki maczamy w wyrobionej czekoladzie.
- Na 2 – 3 godziny wkładamy ponownie do lodówki oby nasza czekolada zastygła.
Mojej kotce tak pachniały kokosem, że musiała powąchać co to takiego pysznego Pani przygotowała.