Puszysty sernik wiedeński z dużą ilością jajek i mielonym twarogiem.
Składniki:
- kg twarogu
- kostka masła 200 gram
- 8 jajek
- łyżka mąki tortowej
- łyżka skrobi ziemniaczanej
- 200 gram cukru
- ekstrakt waniliowy
dodatkowo można dodać rodzynki. Mój mąż je uwielbia to dałam do ciasta.
Przygotowanie:
Składniki takie jak jajka czy twaróg wyjąć wcześniej z lodówki, by osiągnęły temperaturę pokojową. Kostkę masła rozpuścić w rondelku i pozostawić do przestudzenia. W międzyczasie przygotowujemy tortownicę o średnicy 23 cm. Dno wykładamy papierem oraz boki. Aby boki dobrze trzymały papier warto wysmarować je masłem.
Mielimy twaróg, następnie dodajemy łyżkę mąki tortowej, łyżkę skrobi ziemniaczanej oraz olejek waniliowy. Dodajemy przestudzone masło. Wszystko dokładnie mieszamy robotem bądź ręcznie.
Kolej na krem jajeczny z cukrem. Wbijamy całe jajka, wsypujemy cukier i miksujemy na najwyższych obrotach. Krem dodajemy do masy serowej stopniowo delikatnie mieszając.
Gotową masę przekładamy do tortownicy. Wkładamy do piekarnik nagrzanego do 150 stopni na środkową półkę. Opcja góra/doł.
Podczas pieczenia nie otwieramy piekarnika aby sernik nam nie opadł. Pieczemy 1 godzinę 40 minut. Kiedy sernik nam się już upiecze, pozostawiamy go w piekarniku jeszcze na godzinę.
Gotowy, przestudzony sernik przekładamy z tortownicy.
SMACZNEGO 🙂