Ciasto z dodatkiem miodu przełożone warstwowo kaszą manną oraz oblane polewą czekoladową. Ciasto najlepiej smakuje podane na 3 dzień.
Składniki na ciasto miodowe:
- 500 gram mąki pszennej
- łyżeczka sody oczyszczonej
- opakowanie cukru waniliowego
- szklanka cukru pudru
- 200 gram masła
- 70 gram miodu
- 2 jajka
Składniki na krem:
- 750 ml mleka
- 6 łyżek kaszy manny
- opakowanie cukru waniliowego
- 250 gram masła
- 2/3 szklanki cukru pudru
- łyżeczka olejku migdałowego lub rumowego
Przygotowanie:
Ciasto miodowe:
- Składniki do przygotowania ciasta możemy umieścić w misce bądź na stolnicy. Potrzebujemy mąkę, sodę, cukier waniliowy, cukier puder oraz pokrojone zimne masło. Siekamy nożem wszystkie składniki aż powstanie drobna kruszonka.
- Dodajemy miód oraz jajka. Mieszamy składniki i zagniatamy gładkie ciasto.
- Uformowaną kulkę dzielimy na 3 części, następnie rozwałkować na placek o wymiarach blaszki. Placki wkładamy kolejno do formy (20 x 30 cm) i pieczemy około 15 minut w nagrzanym piekarniku do 180 stopni.
Krem:
- Mleko wlewamy do garnka, wsypujemy kaszę oraz cukier waniliowy. Zagotować ciągle mieszając aż kasza zgęstnieje. Ostudzić. Podczas studzenia należy zamieszać.
- Masło ubić z cukrem pudrem na puszystą masę. Następnie dodać po łyżce ostudzoną kaszę cały czas ubijając. Pod koniec dodać olejek.
Polewa czekoladowa:
Potrzebujemy 150 gram gorzkiej czekolady oraz 180 ml śmietany kremówki 36%.
Pokruszoną czekoladę i śmietanę kremówkę mieszamy aż do rozpuszczenia się składników. Płynną polewą oblewamy nasze ciasto.
Gotowe placki kolejno nasączyć 1/3 gorzkiej herbaty z cytryną i rozsmarować 1/2 masy. Polać polewą czekoladową i udekorować wiórkami kokosowymi lub kolorową posypką. Na drugi dzień wstawić do lodówki.
Smacznego 🙂