Stefanka

Ciasto z dodatkiem miodu przełożone warstwowo kaszą manną oraz oblane polewą czekoladową. Ciasto najlepiej smakuje podane na 3 dzień.

Składniki na ciasto miodowe:

  • 500 gram mąki pszennej
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • opakowanie cukru waniliowego
  • szklanka cukru pudru
  • 200 gram masła
  • 70 gram miodu
  • 2 jajka

Składniki na krem:

  • 750 ml mleka
  • 6 łyżek kaszy manny
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 250 gram masła
  • 2/3 szklanki cukru pudru
  • łyżeczka olejku migdałowego lub rumowego

Przygotowanie:

Ciasto miodowe:

  • Składniki do przygotowania ciasta możemy umieścić w misce bądź na stolnicy. Potrzebujemy mąkę, sodę, cukier waniliowy, cukier puder oraz pokrojone zimne masło. Siekamy nożem wszystkie składniki aż powstanie drobna kruszonka.
  • Dodajemy miód oraz jajka. Mieszamy składniki i zagniatamy gładkie ciasto.
  • Uformowaną kulkę dzielimy na 3 części, następnie rozwałkować na placek o wymiarach blaszki. Placki wkładamy kolejno do formy (20 x 30 cm) i pieczemy około 15 minut w nagrzanym piekarniku do 180 stopni.

Krem:

  • Mleko wlewamy do garnka, wsypujemy kaszę oraz cukier waniliowy. Zagotować ciągle mieszając aż kasza zgęstnieje. Ostudzić. Podczas studzenia należy zamieszać.
  • Masło ubić z cukrem pudrem na puszystą masę. Następnie dodać po łyżce ostudzoną kaszę cały czas ubijając. Pod koniec dodać olejek.

Polewa czekoladowa:

Potrzebujemy 150 gram gorzkiej czekolady oraz 180 ml śmietany kremówki 36%.
Pokruszoną czekoladę i śmietanę kremówkę mieszamy aż do rozpuszczenia się składników. Płynną polewą oblewamy nasze ciasto.

Gotowe placki kolejno nasączyć 1/3 gorzkiej herbaty z cytryną i rozsmarować 1/2 masy. Polać polewą czekoladową i udekorować wiórkami kokosowymi lub kolorową posypką. Na drugi dzień wstawić do lodówki.

Smacznego 🙂

Babka cytrynowa

Prosty przepis na babkę cytrynową. Idealnie sprawdzi się na stole Wielkanocnym jak również można ją piec przez cały…

Warto przeczytać również: