Kuchnia chińska jest jedną z ulubionych kuchni mojego męża 🙂
Gotowanie sprawia mi dużo przyjemności. Teraz będąc w ciąży mogę oddać się tej pasji.
Tym razem zapraszam Was na danie idealne na obiad bądź romantyczną kolację we dwoje.
Składniki:
- 1 duża bądź 2 średnie piersi kurczaka
- 1/2 czerwonej papryki
- marchewka
- 1/4 ananasa (może być z puszki)
- łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki startego imbiru (można pominąć)
- ząbek czosnku
- 1/4 szklanki soku z cytryny, limonki
- 4 łyżki cukru trzcinowego (można zastąpić białym)
- szczypta zmielonego pieprzu
- łyżka oleju roślinnego
- 3 łyżki ketchupu
Przygotowanie:
- Paprykę kroimy w kostkę, marchewkę obieramy i kroimy w cienkie słupki
- Ananasa kroimy na mniejsze kawałki
- Piersi kurczaka kroimy w kostkę. Doprawiamy solą i mieszamy z mąką ziemniaczaną. Odstawiamy na chwilę
- Imbir i czosnek ścieramy na tarce z małymi oczkami (czosnek możemy przecisnąć przez praskę). Sok z cytryny mieszamy z cukrem i 3 łyżkami wody. Odstawiamy
- Na dużej patelni lub w woku rozprowadzamy olej. Wrzucamy piersi kurczaka i smażymy z każdej strony, co chwilę mieszając. Pod koniec smażenia dodać starty imbir, czosnek i pieprz
- Dodajemy paprykę i marchewkę. Smażymy aż będzie miękka. Dodajemy ananasa, mieszamy i smażymy przez 2 minuty
- Na koniec wlewamy przygotowany sok z cytryny z wodą i cukrem. Mieszamy i gotujemy jeszcze około 2 minuty. Dodajemy ketchup, jeszcze raz mieszamy i gotujemy przez 1 minutę