Tradycyjne pierogi z kapustą i grzybami. Poznaj mój sprawdzony przepis na ciasto na pierogi oraz rewelacyjny farsz z kapusty kiszonej i suszonych grzybów.
Z poniższego przepisu otrzymamy 80 pierogów.
Składniki na ciasto pierogowe:
- 600 gram mąki pszennej tortowej
- 400 ml gorącej wody
- 2 łyżki masła
- łyżeczka soli
Składniki na farsz z kapusty i grzybów:
- 800 gram kapusty kiszonej
- 70 deko suszonych grzybów
- średnia cebula
- przyprawy: 3 liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego, sól, pieprz, cukier
Pierogi z kapustą i grzybami najbardziej kojarzą nam się z Wigilią. Te pyszne pierogi najlepiej smakują właśnie w tym okresie.
Przygotowanie:
Farsz z kapusty i grzybów:
- Moczymy grzyby, najlepiej przez całą noc.
- Namoczone grzyby gotujemy aż będą miękkie. Tak samo postępujemy z kapustą kiszoną.
- Ugotowane grzyby i kapustę pozostawiamy do przestudzenia.
- Grzyby i odciśniętą kapustę przepuszczamy przez maszynkę do mielenia.
- Podsmażamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę.
- Po zmieleniu doprawiamy farsz cukrem, pierzem i solą
- Do podsmażonej cebuli dodajemy nasz farsz i dokładnie mieszamy.
Po przestudzeniu farsz będzie gotowy do użycia.
Ciasto na pierogi:
- Do dużej miski wsypujemy mąkę pszenną i dodajemy łyżeczkę soli.
- Dodajemy 400 ml gorącej wody z wymieszanym masłem do mąki.
- Całość mieszam łyżką a po chwili zaczynam wyrabiać ciasto dłońmi.
- Gotowe ciasto przekładamy na stolnicę posypaną mąką.
- Ciasto dzielimy na dwie części.
- Uformowaną kulę posypujemy mąką i zaczynamy rozwałkowywać ciasto.
- Z rozwałkowanego cienko ciasta wycinamy kółka. Każdą sztukę możemy delikatnie rozciągnąć w dłoniach.
- Nakładamy farsz z kapusty i grzybów. Pierożki składamy na pół i sklejamy boki.

Pierogi z kapusty i grzybów układamy na desce oprószonej mąką. Ciasto po wykrawaniu pierogów zagniataj ponownie, wałkuj i wycinaj kolejne pierożki.
Gotowe pierogi umieścić w dużym garnku, z osoloną, gotującą się wodą. Po wypłynięciu pierogów z kapustą i grzybami czekamy 3 minuty i wyławiamy je. Możemy polać je odrobiną oleju, by się nie sklejały.
Smacznego.