Kuchnia włoska zawsze była moją ulubioną. Jak tylko pozwala mi czas, staram się przyrządzać dania z tej kuchni.
Ostatnio zafascynowana oglądaniem programów kulinarnych na Kuchnia + a w szczególności “15 minut w kuchni” Jamiego Olivera, mój kochany mąż postanowił sprawić mi miły prezent i zakupił dwie jego książki. Z jednej z nich pochodzi właśnie ten przepis. Trochę zmodyfikowany ale danie wyszło równie pyszne.

Składniki:
- kurczak (mogą być ćwiartki, które wykorzystałam do tego przepisu)
- duża szczypta szafranu
- 200 ml marsali
- 600 gram dojrzałych pomidorków koktajlowych
- pęczek świeżego oregano (30 gram) możemy zastąpić suszonym
- 2 ząbki czosnku
- 100 gram blanszowanych migdałów
- 100 gram czerstwego chleba
Przygotowanie:
Marynujemy kurczaka minimum 8 godzin, ale najlepiej będzie smakował jeśli zostawimy go na całą noc.
- Szafran wsypujemy do miski i zalewamy odrobiną wrzątku. Musimy odczekać 2 minuty.
- Dodajemy marsalę, 2 łyżki oliwy oraz spora szczypta soli morskiej i czarnego pieprzu.
- Marynatę przelewamy do dużej torebki na żywność (np. rękaw do pieczenia), wkładamy nasze ćwiartki, wyciskamy powietrze z torebki, związujemy końce i delikatnie obtaczamy marynatą mięso.
- Następnego dnia rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C.
- Przekładamy nasze ćwiartki na blaszkę bądź naczynie żaroodporne skórą do góry i zalewamy marynatą.
- Pieczemy 40 minut góra / dół.
Po upływie 40 minut przełożyć 2 łyżki tłuszczu z kurczaka do robota kuchennego. Dodajemy obrany czosnek, migdały i rozdrobniony chleb i miksujemy na panierkę. Posypujemy kurczaka i przyklepujemy.

Zamiast pieczonych pomidorków z oregano zrobiłam własną wiosenną sałatkę z kolorowych warzyw.
Sałatka: (na 2 osoby)
- 2 ogórki gruntowe
- 3 rzodkiewki
- papryka
- 5 pomidorków koktajlowych
- szczypiorek
- pietruszka
- sól, pieprz
- oliwa bądź olej
Wszystkie składniki mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Polewamy oliwą (możemy użyć oleju).
SMACZNEGO !!!