Uszka z grzybami to danie, którego nie może zabraknąć w Wigilię. Najlepiej smakuje w towarzystwie czerwonego barszczu.
Z poniższego przepisu otrzymamy 65 uszek.
Składniki na ciasto pierogowe:
- 400 gram mąki pszennej tortowej
- 220 ml gorącej wody
- łyżeczka soli
- 2 łyżki masła
Składniki na farsz z suszonych grzybów:
- 70 gram suszonych grzybów
- przyprawy: sól, pieprz
Przygotowanie:
Farsz z grzybów:
- Suszone grzyby moczymy, najlepiej całą noc.
- Namoczone grzyby odsączamy. Przekładamy do garnka i gotujemy aż będą miękkie.
- Ugotowane grzyby po ostudzeniu, mielimy przez maszynkę.
- Zmielone grzyby doprawiamy solą i pieprzem.
Ciasto na pierogi:
- Do dużej miski wsypujemy mąkę pszenną i dodajemy łyżeczkę soli.
- Masło mieszamy z gorącą wodą i dodajemy do mąki z solą. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączymy. Ciasto przekładamy na stolnicę i zaczynamy wyrabiać.
- Wyrobione ciasto podsypujemy mąką i zaczynamy rozwałkowywać.
- Z rozwałkowanego ciasta, wycinamy kółka.
- Nakładamy farsz z grzybów. Brzegi zlepiamy, następnie łączymy dwa końce.
- Gotowe uszka układać na desce oprószonej mąką.
- Uszka możemy ugotować w osolonej wodzie bądź od razu zamrozić.

Smacznego.