Prosty przepis na makowiec zawijany z ciasta drożdżowego. Idealnie sprawdzi się na Świątecznym stole.
Z poniższego przepisu otrzymamy dwa strucle.
Składniki na ciasto drożdżowe:
- 500 gram mąki pszennej
- 50 gram świeżych drożdży
- 50 gram cukru
- 200 ml mleka
- 4 żółtka
- 50 gram masła
Masa makowa:
- 850 gram gotowej masy makowej
- 2 łyżki bułki tartej
- 4 białka
Lukier:
- sok z cytryny + szklanka cukru pudru
- kandyzowana skórka pomarańczy
Gorący sok z cytryny wymieszać z cukrem pudrem i skórką pomarańczową.
Przygotowanie:
Ciasto drożdżowe:
- Do miski wsypujemy mąkę, robimy dołek. Wkruszamy drożdże i posypujemy cukrem. Wlewamy ciepłe mleko i mieszamy,
- Dodajemy jajka oraz roztopione, ciepłe mleko. Zaczynamy wyrabiać ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. 10-15 minut wystarczy.,
- Gotowe ciasto odkładamy na godzinę do wyrośnięcia.
Masa makowa:
- Masę makową mieszamy z bułką tartą oraz z rodzynkami i kandyzowaną skórką pomarańczową,
- Białka ubijamy z dodatkiem szczypty soli, delikatnie mieszamy z masą makową.
Zwijanie i pieczenie:
- Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę i dzielimy na dwie części. Rozwałkować jedną część ciasta na prostokąt i wyłożyć połowę masy,
- Zawijamy makowiec w rulon. Po zwinięciu przekładamy na natłuszczony papier do pieczenia i zawijamy pozostawiając centymetr wolnej przestrzeni na wyrośnięcie ciasta. Tak samo robimy z drugim kawałkiem ciasta,
- Gotowe makowce przekładamy na blaszkę do pieczenia,
- Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni z termoobiegiem. Makowiec pieczemy 40 minut. Po wyłączeniu piekarnika, zostawiamy go na 15 minut przy uchylonych drzwiczkach. Po tym czasie gotowy makowiec wyciągamy, odwijamy z papieru i pozostawiamy do wystygnięcia,
- Wystudzony makowiec, możemy polać lukrem.
Smacznego!