Smaczny i szybki w przygotowani sernik na kruchym spodzie.
Składniki:
SPÓD:
- 100 gram mąki pszennej tortowej
- 2 łyżki cukru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 60 gram zimnego masła
- 1 żółtko
MASA SEROWA:
- kg twarogu sernikowego
- szklanka cukru
- 2 opakowania budyniu waniliowego bądź śmietankowego
- 1 cukier waniliowy
- 2 jajka
Dodatkowo:
- Około 500 gram borówek amerykańskich
Przygotowanie:
Najpierw przygotowujemy spód do naszego sernika. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Do mąki dodajemy cukier, proszek do pieczenia oraz pokrojone na mniejsze kawałki zimne masło. Składniki na kruszonkę łączymy ze sobą najlepiej dłonią, dodajemy żółtko i zagniatamy ciasto.
Ciastem wylepiamy spód formy o średnicy 24-25 cm i wstawiany do nagrzanego piekarnika (opcja góra-dół) na około 15-20 minut aż się zarumieni.
Sernik umieszczamy w misce robota, dodajemy cukier, budynie oraz cukier waniliowy. Miksujemy do połączenia składników. Następnie dodajemy jajka i znów miksujemy na jednolitą masę.
Gotową masę serową przekładamy na upieczony spód i wyrównujemy powierzchnię. Na wierzch wysypujemy część borówek.
Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 40 minut.

Gdy nasz sernik już się upiecze, wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Po ostudzeniu możemy wyłożyć resztą borówek ale nie jest to konieczne.
Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielicie się swoimi sernikami w komentarzu 🙂