Ciasto, które uwielbiam przygotowywać latem. Puszysty biszkopt, serek mascarpone i dużo letnich owoców.
Składniki na biszkopt:
- 5 jajek (oddzielnie żółtka i białka)
- 3/4 szklanki cukru
- 6 łyżek mąki tortowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
- Białka ubić na pianę, dodać stopniowo żółtka i cukier. Ubić na puszysty krem.
- Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać, tylko do połączenia się składników.
- Gotową masę przełożyć do tortownicy o śr. 26 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.
- Wkładamy do piekarnika nagrzanego w 180 stopniach i pieczemy 30 minut, do suchego patyczka. Gotowy biszkopt studzimy. Jak przestygnie zdejmujemy ze spodu papier do pieczenia i wkładamy ponownie do tortownicy.
Składniki na krem:
- 250 gram serka mascarpone
- 200 gram dobrze schłodzonej śmietany kremówki 30-36%
- 2 łyżki cukru pudru
Dodatkowo 2 galaretki truskawkowe oraz dowolne owoce
Przygotowanie:
- Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem, aż zgęstnieje.
- Dodać serek mascarpone i wymieszać.
Na wystudzony biszkopt przełożyć gotową masę, wyłożyć pokrojone owoce i zalać tężejącą galaretką. Gotowe ciasto schładzamy w lodówce, najlepiej na całą noc. Na drugi dzień ciasto lepiej smakuje 🙂

Smacznego!