Pyszne naleśniki na słodko. Można podawać na śniadanie, obiad czy deser.
Składniki na ciasto naleśnkowe:
- 500 ml mleka
- 300 gram mąki pszennej tortowej
- 3 jajka
- 3 łyżki cukru
- kilka kropli olejku waniliowego (można pominąć)
- 2 łyżki oleju
Wszystkie składniki na ciasto mieszamy aby pozbyć się grudek. Następnie odstawiamy na chwilę ciasto i smażymy.
Składniki na farsz serowy:
- 500 gram sera białego półtłustego
- opakowanie cukru waniliowego (16 gram)
- 2 łyżki cukru
Ser umieścić w misce i rozgnieść widelcem. Następnie wsypać cukier waniliowy oraz 2 łyżki zwykłego cukru. Wszystko dokładnie wymieszać ze sobą, aż do uzyskania kremowej konsystencji.
Na usmażone naleśniki nakładamy nasz farsz i zawijamy w rulon bądź w kopertę. Według uznania. Taki gotowy naleśnik wkładamy na rozgrzaną patelnię aby lekko przyrumienić.
Gotowe naleśniki możemy udekorować owocami sezonowymi, bitą śmietaną lub polać gorącą czekoladą.
A jakie są Wasze ulubione naleśniki?
Smacznego!