Babka cytrynowa

Prosty przepis na babkę cytrynową. Idealnie sprawdzi się na stole Wielkanocnym jak również można ją piec przez cały rok.

Składniki:

  • 4 jajka
  • szklanka cukru
  • szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 200 gram stopionego masła
  • starta skórka z cytryny
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • opakowanie cukru waniliowego

Przygotowanie:

  • Całe jaja ubić z jedną szklanką cukru na gęstą masę.
  • Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
  • Wlać wystudzone masło, dodać sok i skórkę z cytryny. Wymieszać, następnie przelać do formy.
  • Piec przez 45 minut w 200 stopniach.
  • Po upieczeniu, jeszcze ciepłą babkę polukrować.

Będzie mi miło jeśli zostawisz komentarz.
Smacznego!

BEGLOSSY Zostań w domu (kwiecień 2020)

Kwietniowe BeGlossy trafiło do mnie tuż przed Wielkanocą i mogłam wcześniej cieszyć się jego zawartością. Hasłem przewodnim pudełka…

Warto przeczytać również:

Informacja o przetwarzaniu danych osobowych

Chciałabym poinformować, że w czasie korzystania z tego serwisu przetwarzam Twoje dane osobowe wśród których mogą znaleźć się, np. dane teleadresowe, adres IP Twojego urządzenia czy informacje pozyskane za pomocą ciasteczek ( angielskie "cookies"). Dane te przetwarzane są w celach statystycznych, marketingowych oraz w celu dostosowania zawartości stron internetowych do preferencji użytkownika.

Mogą też stosować je współpracujący ze mną reklamodawcy i partnerzy.

W swojej przeglądarce internetowej możesz zawsze zmienić ustawienia dotyczące "cookies". Korzystanie z mojego serwisu internetowego bez zmiany ustawień dotyczących "cookies" oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia.

Więcej informacji o plikach cookies i przetwarzaniu danych osobowych, znajdziesz w polityce prywatności.