Prosty przepis na babkę cytrynową. Idealnie sprawdzi się na stole Wielkanocnym jak również można ją piec przez cały rok.
Składniki:
- 4 jajka
- szklanka cukru
- szklanka mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 200 gram stopionego masła
- starta skórka z cytryny
- sok z 1/2 cytryny
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- opakowanie cukru waniliowego
Przygotowanie:
- Całe jaja ubić z jedną szklanką cukru na gęstą masę.
- Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
- Wlać wystudzone masło, dodać sok i skórkę z cytryny. Wymieszać, następnie przelać do formy.
- Piec przez 45 minut w 200 stopniach.
- Po upieczeniu, jeszcze ciepłą babkę polukrować.
Będzie mi miło jeśli zostawisz komentarz.
Smacznego!