Domowy rosół jak u mamy

Rosół kojarzy mi się z dzieciństwem i może dlatego go tak uwielbiam. Nie ukrywam ale mojemu mężowi bardzo smakuje w moim wykonaniu. Idealna zupa na rodzinny niedzielny obiad.
Staram się przygotowywać rosół tak samo jak robiła to moja mama. Najlepszy jest, kiedy zrobimy go z wiejskiej kury. Ja sama przygotowuję rosół z kurczaka dodając skrzydło albo golonkę z indyka. Jest wtedy smaczniejszy.


Składniki:

  • około 2 kilogramy kurczaka (im większy tym lepszy)
  • skrzydło lub golonka z indyka
  • włoszczyzna
  • przyprawy
  • średnia cebula
  • makaron nitki


Przygotowanie:

  • Kurczaka kroimy na części – szyję, skrzydełka, uda, piersi i korpus (pierś można odłożyć na drugie danie ale nie jest to konieczne).
  • Mięso opłukać, włożyć do dużego garnka i zalać zimną wodą. Zagotować na średnim ogniu.
  • Kiedy nasz wywar zacznie się gotować, zebrać szumowiny.
  • Do garnka wkładamy obrane i pokrojone w mniejsze części warzywa – marchewki, pietruszkę, seler, por oraz przyprawy – listki laurowe, ziele angielskie, pieprz i sól.
  • Zmniejszamy ogień i dalej gotujemy około 2 godziny (nasz rosół ma lekko pyrkać).
  • Na koniec opiekamy obraną cebulę na ogniu bądź w piekarniku (w przypadku kiedy gotujemy na kuchence indukcyjnej). Dodajemy ją do naszego rosołu i jeszcze gotujemy.


Rosół podajemy z makaronem i posypujemy świeżo posiekaną natką pietruszki.

Kokosowe batoniki a’la Bounty

Kiedy mam ochotę na coś słodkiego chętnie przygotowuję domowe desery. Dzisiaj mam dla Was batoniki a’la Bounty. Chyba…

You May Also Like