Rosół kojarzy mi się z dzieciństwem i może dlatego go tak uwielbiam. Nie ukrywam ale mojemu mężowi bardzo smakuje w moim wykonaniu. Idealna zupa na rodzinny niedzielny obiad.
Staram się przygotowywać rosół tak samo jak robiła to moja mama. Najlepszy jest, kiedy zrobimy go z wiejskiej kury. Ja sama przygotowuję rosół z kurczaka dodając skrzydło albo golonkę z indyka. Jest wtedy smaczniejszy.
Składniki:
- około 2 kilogramy kurczaka (im większy tym lepszy)
- skrzydło lub golonka z indyka
- włoszczyzna
- przyprawy
- średnia cebula
- makaron nitki
Przygotowanie:
- Kurczaka kroimy na części – szyję, skrzydełka, uda, piersi i korpus (pierś można odłożyć na drugie danie ale nie jest to konieczne).
- Mięso opłukać, włożyć do dużego garnka i zalać zimną wodą. Zagotować na średnim ogniu.
- Kiedy nasz wywar zacznie się gotować, zebrać szumowiny.
- Do garnka wkładamy obrane i pokrojone w mniejsze części warzywa – marchewki, pietruszkę, seler, por oraz przyprawy – listki laurowe, ziele angielskie, pieprz i sól.
- Zmniejszamy ogień i dalej gotujemy około 2 godziny (nasz rosół ma lekko pyrkać).
- Na koniec opiekamy obraną cebulę na ogniu bądź w piekarniku (w przypadku kiedy gotujemy na kuchence indukcyjnej). Dodajemy ją do naszego rosołu i jeszcze gotujemy.
Rosół podajemy z makaronem i posypujemy świeżo posiekaną natką pietruszki.